A tőzegáfonya antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyógynövény. Hatékony segítséget nyújthat a húgyúti fertőzések megelőzésében és kezelésében, valamint az immunrendszer védekezőképességének fenntartásában. Írásunkban összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót a tőzegáfonyáról.
A tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccos) a hangafélék családjába tartozó, Magyarországon védett növényfaj.
Mivel védett növényről beszélünk, így gyűjtése, valamint termesztése hazánkban engedélyhez kötött - közeli rokona, az amerikai tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) azonban szabadon termeszthető. Rokon fajokként említhetők továbbá a vörösáfonya (Vaccinium vitis-idaea) és a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) is.
A vitaminok közül A-, B-, C- és K-vitaminokat tartalmaz, továbbá lutein és zeaxantin is megtalálhatók alkotóelemei között. Az ásványi anyagok közül cinket, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, mangánt, nátriumot, szelént, rezet és vasat tartalmaz. A tőzegáfonya ezen kívül jelentős mennyiségű quercetint tartalmaz, mely egy polifenol típusú antioxidáns.
Természetes módon segít megelőzni a húgyúti fertőzések kialakulását. A benne található proantocianidok és a d-mannóz megakadályozzák a baktériumok megtapadását a húgyutakban, így hozzájárulva a húgycsövek egészségének fenntartásához. Ha már kialakult fertőzésről van szó, a tőzegáfonya jól működhet a betegség kiegészítő kezelésében - természetesen nem helyettesítve az orvosi kezelést.
Rendszeres fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszert, így ellenállóbbak lehetünk a betegségekkel szemben. Antibiotikus és antioxidáns tulajdonságai segíthetnek megőrizni a húgyhólyag természetes baktériumflóráját. Kiváló kiegészítője lehet a méregtelenítő kúráknak, hiszen segíti a szervezet tisztulási folyamatait.
A tőzegáfonya egy széles körűen felhasználható gyümölcsféle, számos különféle előétel és főétel, desszert és turmix elkészítéséhez alkalmazhatjuk. Kiváló alapanyag például sütemények, piték, muffin vagy fagylalt készítéséhez. A tőzegáfonya pikáns íze tökéletesen kiegészíti a húsok gazdag ízvilágát, egyedi, egzotikus aromát kölcsönözve az ételnek. A tőzegáfonya kiválóan passzol tésztaételekhez is, a tészta sós íze remekül harmonizál a tőzegáfonya savanykás és friss aromájával. Egy kevés friss vagy fagyasztott tőzegáfonya hozzáadásával pikáns, ízletes aromát kölcsönözhetünk a salátáknak. A tőzegáfonya savanykás íze és ropogós textúrája kitűnő kontrasztot képez a zöldségek frissességével és a salátához használt öntetek ízével.
Tőzegáfonyával, C-vitaminnal és D-mannózzal a húgyutak egészségéért.
Mindazoknak, akik kiemelt figyelmet fordítanak a húgyutak egészségének megőrzésére. extra magas tőzegáfonya tartalom tablettánként
Cys-Control Forte egy tőzegáfonya, D-mannóz és csarab valamint bifidobaktérium tartalmú étrend-kiegészítő cukorral és édesítőszerrel.