A tőzegáfonya számos értékes hatóanyagokat tartalmaz, vitaminok, ásványi anyagok és egyéb antioxidánsok forrása. Írásunkban egy csokorba szedtük a tőzegáfonya legfontosabb alkotóelemeit, melyeknek a tőzegáfonya immunerősítő, felfázást megelőző hatása tulajdonítható.
A friss tőzegáfonya körülbelül 90%-át víz alkotja, a maradék 10%-ot pedig legnagyobb arányban a szénhidrátok és a rostok teszik ki. Egy csésze (100 g) nyers tőzegáfonya 46 kalóriát, 0,46 g fehérjét, 12,2 g szénhidrátot, 4,27 g cukrot és 3,6 g rostot tartalmaz. Cukortartalmát legnagyobb arányban szukróz, glükóz és fruktóz teszi ki. Rosttartalmát illetően elsősorban oldhatatlan rostok (például pektin, cellulóz és hemicellulóz) alkotják, mely anyagok szinte érintetlenül haladnak át a bélrendszeren, valamint oldható rostokat is tartalmaz.
A vitaminok közül A-, B-, C- és K-vitaminokat tartalmaz, továbbá lutein és zeaxantin is megtalálhatók alkotóelemei között. Az ásványi anyagok közül cinket, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, mangánt, nátriumot, szelént, rezet és vasat tartalmaz. A tőzegáfonya ezen kívül jelentős mennyiségű quercetint tartalmaz, mely egy polifenol típusú antioxidáns.
A tőzegáfonya egy széles körűen felhasználható gyümölcsféle, számos különféle előétel és főétel, desszert és turmix elkészítéséhez alkalmazhatjuk. Kiváló alapanyag például sütemények, piték, muffin vagy fagylalt készítéséhez. A tőzegáfonya szósz tökéletes kísérője lehet a sült húsoknak, különösen a pulyka- vagy csirkemellnek. A tőzegáfonya pikáns íze tökéletesen kiegészíti a húsok gazdag ízvilágát, egyedi, egzotikus aromát kölcsönözve az ételnek. A tőzegáfonya kiválóan passzol tésztaételekhez is, például egy könnyű, nyári tésztasalátához, sajtos, vagy szalonnás tésztához. A tészta sós íze remekül harmonizál a tőzegáfonya savanykás és friss ízével. Egy kevés friss vagy fagyasztott tőzegáfonya hozzáadásával pikáns, ízletes aromát kölcsönözhetünk a salátáknak. A tőzegáfonya savanykás íze és ropogós textúrája kitűnő kontrasztot képez a zöldségek frissességével és a salátához használt öntetek ízével.
Turmixoljunk össze egy marék tőzegáfonyát egy banánnal, egy pohár mandulatejjel és néhány jégkockával, majd ízesítsük ízlés szerint - ilyen egyszerűen elkészíthető egy finom, tápláló tőzegáfonya smoothie!
Tőzegáfonyával, C-vitaminnal és D-mannózzal a húgyutak egészségéért.
Mindazoknak, akik kiemelt figyelmet fordítanak a húgyutak egészségének megőrzésére. extra magas tőzegáfonya tartalom tablettánként
Cys-Control Forte egy tőzegáfonya, D-mannóz és csarab valamint bifidobaktérium tartalmú étrend-kiegészítő cukorral és édesítőszerrel.