A leszüretelt tőzegáfonya bogyóinak közel 95%-a feldolgozott formában kerül piacra, nyersen csak a maradék 5%-a. Általában gyümölcsléként, különböző italok formájában, szószokban és aszalt formában találkozunk vele.
A tőzegáfonyából készült italt általában cukrozzák vagy valamilyen módon édesítik, hogy savanyú ízét enyhítsék. Sokszor más gyümölcslevekkel keverve fogyasztják. Unciánként egy teáskanál cukrot vagy nyírfacukrot keverve a tőzegáfonya levéhez sokkal élvezhetőbbé válik annak íze.
Gyakran készítenek a tőzegáfonyából kompótot, zselét vagy áfonyamártást. Az ilyen fogásokat hagyományosan a sült pulyka mellé kínálják, ami sosem hiányozhat a hálaadás ünnepi asztaláról.
A tőzegáfonya bogyóját sütéshez is felhasználják, sokszor ezzel ízesítenek muffinokat, kekszeket és süteményeket. Ritkább esetben előfordul, hogy a profi séfek a tőzegáfonyának a levét használják fel arra, hogy a sós ételeknek enyhe fanyarságot kölcsönözzenek például a levesek és a pörköltek esetében.
A friss áfonyát le is lehet fagyasztani és akár 9 hónapon át fel is használhatjuk a különböző receptekben.
Az Egyesült Államokban jellemzően bort is készítenek a tőzegáfonyából, de Kanadában is találunk ilyen termékeket.
A tőzegáfonya tápanyagtartalma 100 grammban (zárójelben a napi ajánlott mennyiség százalékos aránya található)
- Energia 46 kcal (190 kJ) Szénhidrát 12,2 g
- Cukrok 4,04 g
- Élelmi rost 4,6 g
- Zsír 0,13 g
- Fehérje 0,39 g
- Víz 87,13 g
- A-vitamin 3 ng (0%)
- Béta-karotin 36 pg (0%)
- Lutein és a zeaxantin 91 ug
- B1-vitamin 0,012 mg (1%)
- B2-vitamin 0,02 mg (2%)
- B3-vitamin 0,101 mg (1%)
- B5-vitamin 0,295 mg (6%)
- B6-vitamin 0,057 mg (4%)
- B9-vitamin 1 ng (0%)
- C-vitamin 13,3 mg (16%)
- E-vitamin 1,2 mg (8%)
- K-vitamin 5,1 mg (5%)
- Kalcium 8 mg (1%)
- Vas 0,25 mg (2%)
- Magnézium 6 mg (2%)
- Mangán 0,36 mg (17%)
- Foszfor 13 mg (2%)
- Kálium 85 mg (2%)
- Nátrium-2 mg (0%)
- Cink 0,1 mg (1%)