A tőzegáfonya színét adó antocianinok képesek immunrendszerünket erősíteni, így a tőzegáfonyát nagyszerűen alkalmazhatjuk immunerősítésre. Különösen a nyirkos, hideg idő beköszöntével érdemes elkezdeni alkalmazni.
Az antocianinok antioxidánsként funkcionálnak, így képesek védeni sejtjeinket a szabad gyökökkel szemben. A tőzegáfonya antocianinok mellet tartalmaz gyümölcssavakat, pektint, cseranyagot, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat, amik ugyancsak immunrendszerünk erősítését támogatják.
A tőzegáfonya gazdag A-vitaminban, így segíthet a farkasvakság megelőzésében, valamint kiegészítő kezelésében. Az A-vitamin ezen kívül javítja a haj, a bőr és a körmök állapotát. Mivel a tőzegáfonya káliumban is dúskál, szív- és érrendszeri megbetegedések esetén is hasznos lehet.
A tőzegáfonya képes arra is, hogy normalizálja a koleszterinszintet. Már a kis gyümölcstartalmú áfonyalé tartós fogyasztása is nagymértékben csökkenti az ún. rossz, LDL-koleszterin szintjét, viszont növeli a HDL-koleszterin szintjét. A koleszterinszint normalizálódásával pedig csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélye.
A tőzegáfonyát szupergyümölcsként tartják számon és a világ legegészségesebb ételei között szerepel, hiszen fenoljai révén még az érelmeszesedés által okozott szív- és érrendszeri problémákat is képes megelőzni. Nagyon sok C-vitamint és flavonoidot tartalmaz, melyekről köztudott, hogy nemcsak az immunrendszer erősítésében vesznek részt, hanem igen intenzív érvédők és serkentik a sejtek regenerálófolyamatait is, ezért a tőzegáfonyát ma már nemcsak húgyúti problémák kezelésére, hanem érvédőként és sejtregeneráló szerként is alkalmazzák.
A tőzegáfonya rendkívül savas gyümölcs, így képes megakadályozni a vesekövek képződését is. Egy vizsgálat során kiderült, hogy azoknál a betegeknél, akiknek volt már vesekő eltávolításuk és áfonyakivonatot szedtek, 50%-kal kisebb eséllyel alakultak ki újra a vesében a kövek. Összehasonlították az eredményeket a szilva- és a ribizlikivonatok esetében is, és kiderült, hogy egyedül a tőzegáfonya képes mindkét fajta – mind a kalciumot tartalmazó, mind a kalciummentes – vesekő kialakulásának esélyét csökkenteni.
A tőzegáfonyát gyakran használják húgyúti fertőzések, felfázások elleni hatékony ellenszerként.