Tőzegáfonya
Tőzegáfonya

Ezeket fontos tudni a tőzegáfonyáról!

(0/0)

Mekkora a tőzegáfonya ajánlott dózisa? Mennyit szedhetek belőle?

Teljesen mindegy, hogy a tőzegáfonyát 100%-os ital vagy kapszula formájában fogyasztjuk, hiszen mindkét forma hatása ugyanaz és hatóanyagaik is megegyeznek. Általában azonban a levet kevésbé szeretik, mivel az eléggé savanyú, sőt nagyon sokat is kellene elfogyasztani belőle, hogy a szervezetbe hatóanyagaiból a megfelelő dózis bekerülhessen.

Ezeket fontos tudni a tőzegáfonyáról!

Éppen ezért sokkal inkább a kapszula fogyasztása javasolt, ha kúraszerűen szeretnénk az áfonya jótékony hatásait kihasználni, mivel egy kapszula körülbelül 8-9 pohár tőzegáfonyalé gyógyító erejét tartalmazza meglehetősen koncentráltan. A tőzeg áfonya levét tartalmazó kapszula (400 mg) naponta kétszer szedhető. Ezenkívül fogyasztható tőzegáfonya-tinktúra is, naponta háromszor 1-1 teáskanállal (3–5 ml).
 

Van-e káros mellékhatása a tőzegáfonyának? Milyen anyagokkal léphet kölcsönhatásba?

A tőzegáfonya-koncentrátumnak semmilyen ismert mellékhatása nincsen és nem lép semmilyen más anyaggal kölcsönhatásba. E tulajdonságának köszönhetően a terhes és a szoptató anyák is teljes biztonsággal fogyaszthatják. Azonban azért mégsem árt vele vigyázni, hiszen egy kutatás arról számolt be, hogy a túlságosan nagy dózisban szedett tőzegáfonya-kivonat egy hét alatt akár 43%-kal is képes megnövelni az oxalátkiválasztást a vizeletbe, ami arra utalhat, hogy a tőzegáfonya-tabletták nagy adagban történő hosszú távú szedése megnövelheti a vesekő kialakulásának veszélyét. Ugyanez a vizsgálat azonban azt is kiderítette, hogy egyidejűleg fokozódott a vizelettel történő magnézium- és káliumkiválasztás is (ez a két anyag gátolja a kőképződést). További vizsgálatok szükségesek tehát a hatások pontosítása érdekében. Nagyobb adagban történő alkalmazása nem ajánlott azoknál a betegeknél, akiknél vagy akik családjánál visszatérő jelenség a kalciumoxalátos vesekő.
 

Azt is fontos tudni, hogy akut húgyúti fertőzések esetén a tőzegáfonya nem helyettesíti az antibiotikumos kezelést, csupán annak kiegészítője lehet.
 

Kiknek ajánlott tőzegáfonyát használni?

A hatóanyagok és a hatásmechanizmus alapján elsősorban azoknak, akik

  • Gyakori húgyúti fertőzésben szenvednek vagy arra különösen fogékonyak (cukorbetegek, rendszeresen úszók, vesebetegek…)
  • Vesekőképződésre hajlamosak
  • Vesehomokjuk van
  • Vizeletpangás áll fenn náluk: pl. prosztatamegnagyobbodáskor, hegesedés vagy daganat miatti vizeletelfolyási akadályoknál
  • Érbetegségekre való hajlam (magas vércukor, zsíranyagcsere-zavarok, elhízás) vagy már kialakult érelmeszesedés súlyosbodásának csökkentésére
  • Magas vérnyomás esetén
Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).