Tőzegáfonya
Tőzegáfonya

A tőzegáfonya étkezési célú felhasználása

A leszüretelt tőzegáfonya bogyóinak közel 95%-a feldolgozott formában jut a piacra és nyersen csak a maradék 5% kerül elfogyasztásra. Általában gyümölcsléként, különböző italok formájában, szószokban és aszalt formában találkozunk vele. De persze kis mennyiségben frissen is árulják, de ez csak igen kis mennyiség, hiszen nyersen fogyasztva sok ember számára tűnik túlságosan nyers és savas ízűnek, ráadásul sok esetben kesernyés utóíze is eltántorítja a fogyasztókat, hogy nyersen egyenek e gyümölcsből.

A tőzegáfonya étkezési célú felhasználása

A tőzegáfonyából készült italt általában cukrozzák vagy valamilyen módon édesítik, hogy savasságát enyhítsék. Sokszor fanyarságát csökkentik azáltal, hogy más gyümölcslevekkel keverve fogyasztják. Unciánként egy teáskanál cukrot vagy nyírfacukrot keverve a tőzegáfonya levéhez sokkal élvezhetőbbé válik annak íze.

Sokszor előfordul az is, hogy a tőzegáfonyából kompótot, zselét vagy áfonyamártást készítenek. Az ilyen fogásokat hagyományosan a sült pulyka mellé kínálják, ami persze sosem hiányozhat a hálaadás ünnepi asztaláról.

A tőzegáfonya bogyóját a sütéshez is felhasználják, hiszen sokszor ezzel ízesítik a különböző muffinokat, kekszeket és süteményeket. Ritkább esetben előfordul, hogy a profi séfek a tőzegáfonyának a levét használják fel arra, hogy a sós ételeknek enyhe fanyarságot kölcsönözzenek például a levesek és a pörköltek esetében.

A friss áfonyát le is lehet fagyasztani és akár 9 hónapon át fel is használhatjuk a különböző receptekben.

Az Egyesült Államokban jellemzően bort is készítenek a tőzegáfonyából, de Kanadában is találunk ilyen termékeket.

A tőzegáfonya tápanyagtartalma 100 grammban (zárójelben a napi ajánlott mennyiség százalékos aránya található)

  • Energia 46 kcal (190 kJ) Szénhidrát 12,2 g
  • Cukrok 4,04 g
  • Élelmi rost 4,6 g
  • Zsír 0,13 g
  • Fehérje 0,39 g
  • Víz 87,13 g
  • A-vitamin 3 ng (0%)
  • Béta-karotin 36 pg (0%)
  • Lutein és a zeaxantin 91 ug
  • B1-vitamin 0,012 mg (1%)
  • B2-vitamin 0,02 mg (2%)
  • B3-vitamin 0,101 mg (1%)
  • B5-vitamin 0,295 mg (6%)
  • B6-vitamin 0,057 mg (4%)
  • B9-vitamin 1 ng (0%)
  • C-vitamin 13,3 mg (16%)
  • E-vitamin 1,2 mg (8%)
  • K-vitamin 5,1 mg (5%)
  • Kalcium 8 mg (1%)
  • Vas 0,25 mg (2%)
  • Magnézium 6 mg (2%)
  • Mangán 0,36 mg (17%)
  • Foszfor 13 mg (2%)
  • Kálium 85 mg (2%)
  • Nátrium-2 mg (0%)
  • Cink 0,1 mg (1%)