Tőzegáfonya
Tőzegáfonya

A tőzegáfonya előnyeiről 2.

Véd a vesekő kialakulásától

A tőzegáfonya rendkívül savas gyümölcs, így képes megakadályozni a vesekövek képződését is. Egy vizsgálat során kiderült, hogy azoknál a betegeknél, akiknek volt már vesekő eltávolításuk és áfonyakivonatot szedtek, 50%-kal kisebb eséllyel alakultak ki újra a vesében a kövek. Összehasonlították az eredményeket a szilva- és a ribizlikivonatok esetében is, és kiderült, hogy egyedül a tőzegáfonya képes mindkét fajta – mind a kalciumot tartalmazó, mind a kalciummentes – vesekő kialakulásának esélyét csökkenteni.

A tőzegáfonya előnyei 2.

Megtisztítja az ereket

A tőzegáfonya képes arra is, hogy normalizálja a koleszterinszintet. Már a kis gyümölcstartalmú áfonyalé tartós fogyasztása is nagymértékben csökkenti a rossz, LDL-koleszterin szintjét, de ezzel szemben növeli a HDL vagyis a jó koleszterinszintet. A koleszterinszint normalizálódásával pedig csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélye. Persze azért érdemes 100%-os áfonyalevet fogyasztani, hiszen ebben nincsenek olyan káros édesítőszerek és adalékanyagok, melyek mellékhatásokat okozhatnak.

A tőzegáfonyát szupergyümölcsként tartják számon és a világ legegészségesebb ételei között szerepel, hiszen fenoljai révén még az érelmeszesedés által okozott szív- és érrendszeri problémákat is képes visszafordítani. Rendszeres fogyasztásával elkerülhető, illetve gyógyítható a szívinfarktus. Nagyon sok C-vitamint és flavonoidot tartalmaz, melyekről köztudott, hogy nemcsak az immunrendszer erősítésében vesznek részt, hanem igen intenzív érvédők és serkentik a sejtek regenerálófolyamatait is, ezért a tőzegáfonyát ma már nemcsak húgyúti problémák kezelésére, hanem érvédőként és sejtregeneráló szerként is alkalmazzák.